Proiect Asciatia Valori Dobrogene
Proiect

STRATEGIA  OCUPĂRII


Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Proiect

infocursuri

Manichiurist - Pedichiurist

Cine sunt si cu ce se ocupa?

Manichiuristul și pedichiuristul se ocupă cu oferirea de servicii clientelei, programarea clientelei, executarea masajului pentru mâini și picioare, executarea și finisarea manichiurii și pedichiurii, aprovizionarea cu materiale, utilizarea materialelor și instrumentelor, igienizarea locului de muncă, încasarea contravalorii serviciilor prestate.

Care sunt îndatoririle postului?

Munca include: sa stearga cu acetona, sa taie si sa pileasca unghiile - sa faca masaj la mâini - sa înlature pielitele, colturile si bataturile - sa unga pielea - sa spele picioarele si sa îndeplineasca alte munci pentru îngrijirea mâinilor si a picioarelor - sa administreze bai speciale.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii?

Munca se desfasoara în saloane de pedichiura, în saloane cosmetice, în centre de sanatate, în centre de coafura, în culisele platourilor de filmare sau ale teatrelor sau în case particulare. Persoanele pot fi angajate în saloane speciale sau în alte unitati de tratament. Veti veni în contact cu diferite substante chimice în timpul desfasurarii activitatii.

Ce instrumente / echipamente folosesc?

Cel mai des folosite sunt foarfeci, pile, unghiere si propriile mâini.

detalii

Croitor

Cine sunt si cu ce se ocupă?

Croitorul sau croitoreasa reprezintă specialistul implicat în confecționarea de haine de toate felurile.

Care sunt îndatoririle postului?

Un croitor sau o croitoreasă ia măsurile clienților, dă sfaturi cu privire la hainele potrivite și la alte produse - măsoară, croiește, taie și îmbină bucățile de îmbrăcăminte - pregătește tipare pe computer pentru tot felul de lucruri de îmbrăcăminte - ajustează, pregătește și întreține mașinile de cusut de diferite tipuri - face jachete, pantaloni, haine, pardesie, costume, rochii, rochii de seară, compleuri, jachete de seara, costume și alte obiecte de acest fel - face sutiene, costume de baie, slipuri, bluze, camăși, fuste, mănuși, pijamale, pulovăre, jupe și lenjerie elastică - brodează diferite ornamente și aplicații pe haine și pe lenjerie - face corturi turistice și medicale. Ocupația derulate în ateliere mici presupune o foarte bună colaborare cu clienții și o preocupare continuă în satisfacerea solicitărilor acestora.

Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii?

Munca se desfășoară în ateliere de croitorie, în fabrici de îmbrăcăminte și acasă, într-un mediu cu efecte adverse minime, cu excepția zgomotului.

Ce instrumente / echipamente folosesc? 

Cele mai folosite echipamente sunt mașinile de cusut, acele, ața, foarfeci, fiare de călcat și computere. Trebuie sa fiți îndemânatic.

detalii

Coafor stilist

Cine sunt si cu ce se ocupa?

Practicantii unei astfel de ocupatii realizeaza activitati de ingrijire, ondulare intindere si aranjare a parului in mod estetic prin diverse mijloace si tehnici.

Care sunt indatoririle postului?

Un practicant al unei astfel de profesii realizeaza urmatoarele actiuni:

  • Taie, aranjeaza si da forma parului, tinand seama de preferinta clientului, tipul de par, trasaturile faciale, uilizand aparate electrice, foarfeci, trimmere sau brici;
  • Ofera consultanta clientilor in realizarea stilurilor de coafura in raport cu particularitatile parului, trasaturile fizice, eveniment, dar si in ceea ce priveste ingrijirea parului si utilizarea unor produse naturale sau vopsele;
  • Oxigeneaza, vopseste sau nuanteaza parul, utilizand aplicator sau perie, respectand pasii vopsitului parului;
  • Executa retusuri si/sau pieptanaturi la cererea clientilor;
  • Ofera clientilor instructiuni(sfaturi) privind tehnicile de spalare, ingrijire, vopsire, aranjare a parului in functie de caracteristicile acestuia;
  • Aplica apa sau solutii de fixare, intarire sau volumizare a parului, utilizand bigudiuri, rulouri, placa sau drot pentru a intinde sau increti parul;
  • Trateaza parul pentru a-l repara sau a-i da stralucirea, rezistenta si elasticitatea prin aplicarea unor creme si masti de par;
  • Sfatuieste clientul sa apeleze la tratament medical pentru afectiuni cronice sau contagioase ale scalpului sau caderii parului;
  • Recomanda si explica utilizarea cosmeticelor, lotiunilor destinate hidratarii sau lubrifierii pielii si care imbunatatesc sau restaureaza aspectul natural al pielii si parului.
  • Aranjeaza si aplica peruci sau mese in functie de instructiunile primite, monstre, schite, fotografii;
  • Realizeaza servicii de extindere a parului la cererea clientilor;
  • Instruieste sau supervizeaza alti stilisti, coafori sau asistenti;
  • Comercializeaza produse de specialitate clientilor.

Unde se desfasoara si in ce conditii?

In case de moda, saloane de infrumusetare sau studiouri de filmare. Se lucreaza de obicei la ore incomode.

Ce instrumente / echipamente folosesc?

Perii, foarfece, trimmere, cleme de par, sampoane, fixativ, spuma de par, etc.

detalii

Stilist protezist

Cine sunt și cu ce se ocupă?

Stilistul-protezist de unghii este specialistul care se ocupă de îngrijirea şi înfrumuseţarea unghiilor, mâinilor şi picioarelor clienţilor săi, aplicând diverse tehnici şi metode de intervenţie.

Stilistul-protezist de unghii este un specialist care dă dovadă de răbdare, fineţe, precizie, imaginaţie, simţ estetic şi orientare permanetă spre clienţi, are capacitatatea de a comunica clar şi la obiect, adaptându-se nivelului de înţelegere al interlocutorilor şi este preocupat de actualizarea cunoştinţelor în funcţie de tendinţele din domeniul specific de activitate.

El dovedeşte bune capacităţi de organizare a activităţii proprii şi de planificare a serviciilor prestate, de gestionare a resurselor disponibile şi urmăreşte permanent, în mod responsabil, asigurarea condiţiilor igienico-sanitare de la locul de muncă şi de siguranţă şi securitate în muncă, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Care sunt îndatoririle postului?

Stilistul-protezist de unghii asigură îngrijirea unghiilor prin metode moderne, complet neagresive, care nu pun în pericol siguranţa şi confortul clienţilor. Spre exemplu, pentru îngrijirea unghiilor, clasica trusă de manichiură care conţine ustensile tăioase, este înlocuită integral cu aparatură de frezat prin intermediul căreia, unghiile, cuticulele şi marginile dure, bătăturile şi calozităţile sunt prelucrate utilizând capete interschimbabile, de dimensiune şi fineţe variabilă, adaptabile celor mai delicate situaţii de intervenţie. Îngrijirea unghiilor la cald sau la rece, presupune şi aplicarea implicită a unor tratamente de protecţie menite să asigure şi să menţină toate caracteristicile unor unghii sănătoase: hidratarea, vitaminizarea, rezistenţa, strălucirea şi aspectul plăcut al acestora.

Stilistul- protezist de unghii îngrijeşte nu numai unghiile ci şi mâinile şi picioarele, prin proceduri variate, adaptate necesităţilor clienţilor: lifting, băi cu parafină, aplicare de măşti, gomaje, masaje etc., redând starea de confort şi sănătate a acestora.

El construieşte unghii false prin tehnici moderne, utilizând suporturi variate şi asigurând aspectul natural al acestora, reconstruieşte unghiile accidentate confecţionând şi aplicând proteze în locul celor deteriorate sau pierdute, parţial sau în totalitate, demontează unghii false atunci când clienţii nu mai doresc menţinerea acestora şi asigură tonifierea şi refacerea unghiilor naturale slăbite, prin intermediul unor cure de tratament special destinate.

Stilistul-protezist de unghii creează modele decorative pentru unghii, având în vedere morfologia mâinilor şi a unghiilor, combinând materiale, culori şi efecte diverse, pictează/înfrumuseţează unghiile prin realizarea efectivă a decoraţiunilor, având în vedere gusturile clienţilor şi evenimentele pentru care au fost concepute.

Stilistul desfăşoară activitate de informare şi educare a clienţilor, prin promovarea de noi servicii şi produse de ultimă generaţie destinate îngrijirii şi înfrumuseţării unghiilor, mâinilor şi picioarelor.

Unde se desfășoară activitatea și în ce condiții?

El poate fi întâlnit în saloane de înfrumuseţare, centre de îngrijire corporală, studiouri foto ale diverselor agenţii de publicitate, în studiouri de film sau teatru şi orice alt context în care este necesară prezenţa unui specialist în construirea, decorarea şi întreţinerea unghiilor.

Ce instrumente / echipamente folosesc?

Aparatura de frezat, pile, lampa cu ultraviolete, etc.

detalii

Machior

Cine sunt si cu ce se ocupa?

Ocupaţia Machior presupune competenţe legate de executarea machiajelor de înfrumuseţare pentru diferite ocazii şi corectoare – pentru camuflarea defectelor diverşilor clienţi, precum şi a machiajelor speciale, în vederea realizării şedinţelor foto, filmărilor video şi de televiziune şi pentru prezentări de modă.

Machiorul demonstrează competenţe privind executarea operaţiilor pregătitoare pentru machiaj, de gestionare a resurselor materiale necesare pentru derularea activităţilor, menţinerea relaţiilor cu clienţii şi fidelizarea acestora prin furnizarea de informaţii corecte şi servicii de calitate, identificarea şi promovarea produselor şi serviciilor noi de machiaj.

Machiorul dovedeşte de asemenea, capacităţi de aplicare permanentă a normelor igienico-sanitare la locul de muncă, a normelor de protecţie a muncii şi de PSI pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă în activitate, de planificare judicioasă a activităţilor zilnice, de dezvoltare profesională permanentă în vederea practicării în condiţii optime a ocupaţiei, precum şi competenţe fundamentale de comunicare interpersonală şi lucru în echipă.

Care sunt îndatoririle postului?

Obligațiile includ: proiectarea machiajului transformaţional, în corelaţie cu caracteristicile personajului de realizat şi particularităţile condiţiilor de lucru, proiectarea şi executarea pieselor pro estetice şi de perucherie necesare, precum şi aplicarea şi menţinerea continuităţii machiajelor de efecte speciale pentru film şi televiziune, în scopul realizării unor personaje specifice conform scenariului.

Unde se desfășoară activitatea și în ce condiții?

În case de modă, saloane de înfrumusețare sau studiouri de filmare. Se lucrează de obicei la ore incomode.

Ce instrumente / echipamente folosesc?

Farduri, cosmetice, ustensile de mâna corespunzătoare, perii, pensule etc.

detalii


Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați
www.fonduri-ue.ro
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
SC INFOTRUST-DESIGN SRL este operator de prelucrare a datelor cu caracter personal autorizat sub nr.18481.
ASOCIATIA VALORI DOBROGENE este operator de prelucrare a datelor cu caracter personal autorizat sub nr. 34415.